De boerenzwaluw - Boerengeluk -

Waarom de boerenzwaluw een lange gespleten staart heeft!

Geniet u ook zo van de sierlijke, vrolijk babbelende boerenzwaluwen als u op het platteland fietst? Dan weer vliegen ze hoog in de lucht, dan weer scheren ze laag over de weiden en het water. U herkent ze aan de lange, gespleten staart. Hoe de boerenzwaluw aan deze opvallende staart is gekomen, is een tragisch verhaal vol huiselijk geweld...

Luister naar deze oude Duitse legende:
Er was eens een alcoholist die de hele dag in het café zat, terwijl zijn zachtaardige vrouw thuis van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat gebogen over de naaimachine een karig inkomen bij elkaar naaide. Buren schoten haar vaak te hulp in haar povere bestaan. Op een dag kwam de zuiplap weer dronken thuis en hij werd razend toen het eten niet snel genoeg op tafel werd gebracht. Hij sloeg het meubilair kort en klein en richtte daarna zijn woede op zijn vrouw. Hij sloeg haar zo hard dat ze in elkaar zakte. Toen de man begon te schoppen, schoten de goden de arme vrouw te hulp. Ze veranderden haar in een ranke vogel die aan de mishandeling kon ontsnappen door naar een balk in de zoldering van de kamer te vliegen. Vanuit de hoogte keek ze naar de razende dronkaard, die door de gedaanteverandering van zijn vrouw helemaal buiten zinnen was geraakt en probeerde de vogel met en mes te verwonden. De vogelvrouw dook snel weg maar het mes boorde zich nog net in de veren van haar staart. Om de volgende aanval te ontlopen trok ze zich wanhopig los, waarbij haar staart in tweeën scheurde. Zo vloog ze door een open bovenraampje naar buiten, hoog de lucht in. Daar vliegt ze tot op de dag van vandaag en nog immer met een gespleten staart, als symbool van haar vrijheid.

Ondanks alle ellende die ze had meegemaakt, bleef ze van de mensen houden, vooral van de hardwerkende boeren op het land. Daarom leeft de boerenzwaluw vooral in de buurt van boerderijen en nestelt ze graag in de stallen. Nog altijd is ze heel ijverig en vangt de insecten die de dieren en de mensen op de boerderijen lastigvallen. Daarom zijn alle boeren trots op hun boerenzwaluwen en zorgen ze liefdevol voor goede broedplaatsen en open raampjes in de schuren. Boeren weten het zeker: broedende boerenzwaluwen in de boerderij zorgen voor geluk.

Boerenzwaluw
Boerenzwaluw - 

Hoe langer de staart van een mannetje, hoe populairder hij is bij de vrouwtjes. Boerenzwaluwen leven op het rustige platteland bij boerderijen waar veel insecten voorkomen. Ze broeden in schuren, onder afdakjes en bruggen en brengen 2 nesten groot. Jaarlijks keren ze terug naar dezelfde nestplaats. In één zomerseizoen verschalkt een zwaluwgezin wel een miljoen, vooral grotere insecten! Van half april tot eind september vliegt de boerenzwaluw vrolijk duikelend en kwetterend in onze streken; ze overwintert in Midden- en West-Afrika, zo’n 8000 km hiervandaan.